گرین وال (دیوار سبز) چیست؟

 

 

گرین وال (دیوار سبز) چیست؟

اگر شما هم مانند بسیاری دیگر از مردم جهان در شهری بزرگ زندگی می کنید، حتما بیش از دیگران به اهمیت فضای سبز و تاثیر آن بر کیفیت زندگی، سلامتی و روح و روان آگاه هستید. از گذشته های دور، مردم به فضای سبز اهمیت بسیار زیادی می داده اند و نمود آن را در فضاهای شهری گذشته می توان دید. یکی از این نمودها دیوارهای پر از گل و گیاهی است که به صورت طبیعی رشد می نموده و هنوز هم در سطح شهر می توان آنها را مشاهده نمود. معماران امروزی با الهام گرفتن از این دیوارها و با استفاده از تلفیق این ایده با علم مهندسی، دیوارهایی خلق می کنند که با سبزینگی ادغام شده اند و می توانند هم در فضاهای داخلی و هم در فضاهای خارجی اجرا شوند، که به این نوع دیوارها در اصطلاح گرین وال یا دیوار سبز گفته می شود.

 

 

انواع دیوار سبز:

دیوار سبز (گرین وال) مدولار: زیر ساز این دیوارها از داربست‌های فلزی بسیار سبکی که از جنس استیل گالوانیزه هستند تشکیل ‌می‌شود. این زیر ساز یا بر روی دیوار بنا متصل ‌می‌شود و یا به شکل سازه‌ای مستقل عمل خواهد کرد. این پانل‌ها قابلیت تغییر شکل و منحنی شدن را نیز دارا هستند.

 

 

دیوار سبز (گرین وال) کابلی:

از مدل دیوار سبز کابلی برای رشد و نگهداری گیاهان رونده پر شاخ و برگ که رشد سریعی نیز دارند استفاده ‌می‌شود. سیستم کابلی از یک سری توپی که از جنس فولاد ضد زنگ ‌می‌باشد تشکیل شده است. این توپی‌ها به وسیله یک پیچ بلند به دیوار پشت سازه متصل ‌می‌شوند تا استحکام کافی برای نگهداری و رشد گیاه را داشته باشد. نحوه قرارگیری و فاصله بین توپی‌ها در روی دیوار مطابق با طرح انتخابی خواهد بود.

 

 

 

دیوار سبز (گرین وال) شبکه‌ای:

این سیستم متشکل از شبکه‌های فولادی است که به عنوان یک حائل برای گیاهان بالارونده سطح عمل ‌می‌کند. این سازه به دیوار ساختمان متصل می‌شود و اغلب برای نگهداری از گیاهانی که رشد آهسته‌ای دارند مناسب است. این سیستم‌های شبکه‌ای به دلیل انعطاف‌پذیری بیشتر نسبت به سیستم کابلی، قابلیت طراحی متنوع‌تری را دارند.

 

دیوار سبز (گرین وال) نمد پلیمری:

این سیستم شامل یک پارچه نمدی پلیمری با قابلیت زهکشی مناسب می‌باشد که به شکل مشخصی تا خورده و بر روی یک قاب از پیش ساخته شده قرار می‌گیرد. به نحوی که قابلیت نصب یک یا چند گلدان برای کشت و نگهداری از گیاهان به شکل عمودی و به صورت ردیفی و رو به بالا را دارد. این سیستم نسبت به سایر دیوارهای سبز جدیدتر بوده و دارای مزایای بی‌شماری نسبت به روش‌های دیگر می‌باشد. از جمله این مزایا می‌توان به سبکی سازه، تعویض و تغییر آسان گیاهان، تهویه مناسب ریشه گیاهان، سیستم زهکشی عالی، آزادی عمل در انتخاب گیاهان مختلف و.. اشاره کرد.

 

 

دیوار سبز (گرین وال) هیدروپونیک:

در این سیستم بستر کشت بر پایه آب می‌باشد.  به عبارتی در این دیوار برای کاشت گیاهان نیازی به حضور خاک نمی‌باشد. آب و کلیه مواد غذایی رشد گیاهان از طریق سیستم تاسیساتی این دیوار تامین ‌می‌شود. از ویژگی‌های مثبت این دیوار سبز می‌توان به تنوع گیاهان، ضخامت کم، سبک و امکان نقش‌پذیری زیاد آن اشاره کرد.

 

 

چه گیاهانی مناسب گرین وال هستند؟

انتخاب نوع گلدان گرین وال قیمت سازه را دستخوش تغییر می‌کند. علاوه بر قیمت، جهت انتخاب گیاهان دیوار سبز (گرین وال) توجه به عوامل جوی در هر منطقه نیز در اولویت قرار دارد. برای مثال خشکی شدید هوا، وجود آب نامناسب، خاک و… از موارد زیست محیطی تاثیرگذار بر دوام و سلامت این مجموعه گیاهی ‌می‌باشد.

 

 

اما نکات زیر نیز به صورت عمو‌می باید مد نظر قرار گیرند:

 

  • موقعیت اقلیمی ‌و اکولوژیک مانند: درجه و شدت تابش نور، دمای محیطی، درجه رطوبت، سرعت و شدت وزش باد
  • آفات و حشرات بو‌می ‌منطقه
  • گونه‌های گیاهی متناسب با محیط
  • ارتفاع سازه

 

مزیت های دیوار سبز:

وجود گرین وال باعث به وجود آمدن تعادل در رطوبت داخلی ساختمان می شود.

گرین وال مانند یک فیلتر تهویه هوای طبیعی عمل می‌کند و و در شهرهای بزرگ که مونوکسیدکربن بسیار زیادی در هوا وجود دارد وجود یک دیوار سبز در منزل می تواند به تنفس راحت تر اعضای خانواده کمک کند.

وجود پوشش گیاهی باعث می‌شود نور آفتاب به صورت مستقیم بر دیوار های ساختمان نتابد و همین امر سبب کاهش دمای کلی ساختمان می ‌شود.

 

 

معایب دیوار سبز :

عدم رعایت استانداردها در اجرا و در نظر نگرفتن وزن گیاهان پس از رشد زیاد، در نهایت می تواند به دیوار اصلی فشار آورده و منجر به نشست آن شود.

طراحی و اجرای این دیوارها نیاز به تخصص داشته و لازم است عایق کاری ها به منظور جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت آن به پنل و دیوار زیرین در نظر گرفته شود. یکی از معایب گرین وال ها نفوذ آب و نم و رطوبت به مرور به دیوار اصلی می باشد.

برخی از گیاهانی که بر روی گرین وال ها کاشت میشوند نیاز به زهکشی دارند و در نظر نگرفتن این موضوع باعث میشود تا رشد خوبی نداشته باشند و در جلوه دیوار تاثیر منفی خواهد داشت.

در دیوارهایی که از گیاهان طبیعی در آنها استفاده میشود، لازم است با توجه به نوع گیاه از آفت کش ها استفاده شود، در غیر این صورت منجر به رشد حشرات خواهد شد.

دیوارهای سبز عمودی حساسیت بسیار بالایی داشته و اگر در مراحل ابتدایی طراحی و ساخت تمام جوانب کار در نظر گرفته نشود، پس از رشد گیاهان می تواند بی نظمی بسیار بدی را روی دیوار بوجود آورد.